Alustatalouden unelma oli oikea - kiitos Wolt
Eilen illalla kuriiriyhtiö Wolt ilmoitti myyneensä itsensä jenkkiyhtiö DoorDashille seitsemällä miljardilla eurolla. Summa on tajuton. Se on niin iso, ettei sitä voi tajuta. Jos tuhlaisi rahaa 50 000 euroa päivässä, olisi seitsemän miljardin tili tyhjä vuonna 2404. Voisi polttaa viimeiset massinsa Siriuksessa tai Mars-planeetalla ihmiskunnan muututtua intergalaktiseksi.
Startupien kauppasummista – ja toisinaan myös sijoituskierroksista – tulee ainakin itselleni vähän oksua suuhun. Kukaan sijoittaja, yritys tai yrittäjä ei tarvitse moisia rahoja, jotka muuttuvat nollien lisääntyessä fantasiaksi, numeroleikiksi, joka irtoaa reaalitodellisuudesta ja jonka pointti on lähinnä todistaa, että joku firma tai ihminen on maailman kovin ja paras.
Mutta mitä minä tässä ulisen.
Mutta mitä minä tässä ulisen. Ihan turhaa köyhän ruikutusta, kun oikeasti pitää onnitella Woltin perustajia valtavasta onnistumisesta kovimmassa mahdollisessa bisnesmaailmassa. Startup-yrityksen pointti on kasvattaa arvoaan mahdollisimman isoksi. Piste.
Arvon kasvattaminen on aina tärkein tavoite, kun on takana maailman kovimmat sijoitusyhtiöt, jotka ovat oletusarvoisesti silmittömän ahneita ja kovia, vaikka bisseseurana Slushissa saattavat olla vaikka kuinka kivoja.
Jos pääsee seitsemän miljardin kauppasummaan, on onnistunut paremmin kuin kukaan koskaan tässä maassa ja siitä voi onnitella koko porukkaa.
Kiitos.
Kyseessä on historiallinen kauppa, joka tuo satoja miljoonia verotuloja Suomeen, kun Woltin perustajat ja suomalaiset sijoittajat tilittävät voitoistaan osuutensa yhteiskuntamme ylläpitoon. Kiitos.
Woltin kauppa todistaa, että noin viisitoista vuotta sitten syttynyt unelma alustataloudesta oli oikea. Suhteellisen pieni internet-yhtiö voi pyörittää helppokäyttöisillä sovelluksilla ja muulla ATK-neroudella bisnestä, jossa pomoja ei ole, duunit napataan lennosta ja lähes kuka tahansa pääsee hommiin. Wolt jatkaa 2008 perustetun Airbnb-majoitusyhtiön ja 2009 perustetun Uberin todistusta uudesta voittavasta tavasta tehdä bisnestä. Ihanaa, että Wolt on Suomesta.
Vaikka Woltia on – joskus ihan syystäkin – haukuttu lähettien riistäjäksi, olisi kamalaa, jos alustatalous kiellettäisiin Suomessa. Tietojärjestelmiin, älypuhelimiin ja helppokäyttöisyyteen perustuvat superyhtiöt, joilla on vain kourallinen ihmisiä palkkalistoillaan ja itse työt hajautetaan halukkaille, tulevat voittamaan pelin. Ei maailman luokan liiketoimintaan tarvita suurta konttoria, viiden portaan johtoa ja kelohuvilaa Lappiin, vaan juju on ketteryydessä.
Olen intoillut alustataloudesta jo sen alkuvuosista asti. On ihanaa, että maahanmuuttaja saa maksettua autonsa ja tienattua ekstraa ajamalla Uberia tai Yangoa. On hyvä asia, että ihmiset tienaavat tyhjillä asunnoillaan majoittaessaan turisteja. Ja on täysin ok jopa kaltaiselleni demarille, että Wolt tarjoaa hommia heille, joiden on muuten vaikea löytää työtä tai jotka haluavat tienata lisätienestiä silloin kuin heille sattuu sopimaan.
Entäs ne lähettien bonukset?
Ja ne lähettien bonukset: Uskon Miki Kuusen, Juhani Mykkäsen, Petteri Koposen ja muiden firman pääjehujen olevan sen verran herkkiä yhteiskunnan suuntaan, että kaupan lopullisesti toteuduttua nämä taipumattomat neroyrittäjät keksivät tavan palkita kuskinsa eli “partnerit”.