Some, sovinnollisuus ja sananvapaus

Pilasiko sosiaalinen media politiikan? Ei. Se pelastaa sen. Sananvapaus ja erimielisten suvaitseminen ovat vaaliteemojani. Kaikkien kanssa on pystyttävä juttelemaan ja poterot lapioitava umpeen.

Apinalaatikko-podcastissani olen käsitellyt kiukkua aiheuttavia luontoaiheita kuten hanhia ja susia. Tässä kaksi jaksoa nautittavaksi, onhan nyt kevät ja hanhet palanneet myös tähän Vanhankaupunginlahdelle, missä asustellaan.

Apinalaatikko - Sammeli Heikkinen ja hanhet (Spotify)

Apinalaatikko - Kimmo Ohtonen ja Juha Sipilän susiviha (Spotify)


Edellisten
kuntavaalien alla Yle haastatteli minua somesta ja demokratiasta. Kehitettiin tähän aikaan Underhood-sometyökalua. Ihan hieno juttu, mutta hirveä toi tukka!

“Parhaimmillaan internet tekee maailmasta kylän, hävittää etäisyydet, luo lisää bisnestä ja lisää demokratiaa. Samaan aikaan perinteinen media – tv, radio ja lehdistö – kuolee pois ja internet vailla Julkisen sanan neuvostoa valtaa alaa.”

– Samoin keinoin voi levittää hyvää kuin on levitetty pahaa somessa. Minä rakastan somea ja uskon, että maailmasta on tullut parempi paikka sosiaalisen media myötä.”

Kasvokkain: "Populistit on pakotettu ottamaan netti haltuun – ja he tekevät sen hyvin” (Yle 4.2.2017)

Syksyllä 2019 ei ollut koronasta hajuakaan, mutta Keskustan Katri Kulmuni fiilisteli monipaikkaisuutta eli asumistan monella paikkakunnalla ja etätöitä. Ja sai paljon kuraa keputuksestaan. Nyt pandemian aikana monipaikkaisuudesta on tullut kova juttu. Otsikko oli tietysti uhkarohkea: kehuin kepua!

“Mitä jos keskustan puheenjohtaja edustaakin tulevaisuutta? Outo ja häiritsevä ajatus kaltaiselleni hesapöhisijälle. Tai no, olen muuttanut tänne 29 vuotta sitten Lahden laitamilta omakotitaloalueelta. Ehkä landejuuret aiheuttavat harhaviettisyyttä. Voi se olla sitäkin.”

Hupparihörhö: Mitä jos kepulaiset ovatkin oikeassa? (Suomen Kuvalehti 10.9.2019)

Tässäpä kirjoitus, josta olen saanut valtavasti kuraa niskaani. Kun julistauduin “persukuiskaajaksi”, kiihkeimmät rasismin vastustajat syyttivät minua tolkuttajksi, pahimmaksi kaikista. Tätä on myös käytetty myöhemmin todisteena vääräuskoisuudestani. Tärkein vaaliteemani on, että kaikkien kanssa on pakko pystyä keskustelemaan. Myös perussuomalaisten, vaikka monista asioista onkin täysin eri mieltä. Sain muuten monta uutta persukaveria tällä kirjoituksella ja se on avannut ajatteluani.

“Viiteryhmäni suhtautuminen perussuomalaisiin ja heitä äänestäviin on häpeilevä, hämmentynyt ja säälivä. Näemme persujen kannattajat harhaanjohdettuina rassukoina, jotka ajavat maaseudulla diesel-autojaan ja pelkäävät muutosta ja muukalaisia. Pahimmillaan kuva perussuomalaisesta on puoli-ihmisen kaltainen, vaarallinen rasistijuntti, josta olisi parasta päästä eroon.”

Hupparihörhö: Perussuomalaisten puolustus (Suomen Kuvalehti 15.1.2020)

Ylen aamutelevision Jälkidigi-osiossa pohdimme syksyllä 2019 Anni Lintulan ja Lassi Kurkijärven kanssa somejättien vimmaa rajoittaa poliittista mainontaa. Väitteeni on, että somemainonnan rajoitukset tai kiellot haittaisivat erityisesti ehdokkaita, joilla on pieni budjetti.

“Mainoskiellot voivat johtaa siihen, että ainoastaan nimekkäät ja rahakkaat poliitikot pärjää.”

"Somessa saa parhaiten näkyvyyttä provosoimalla ja kärjistämällä" (Ylen aamutelevisio 6.11.2019)

Sananvapaus on niin tärkeä asia, että se pitää palauttaa marginaalista ytimeen. Nyt siitä puhuvat lähinnä törkeän tai rasistisen puheensa puheensa puolustajat. Samaan aikaan ajatuspoliisit vahtivat omien porukoidensa sanomisia aivan liian tarkalla korvalla. Tämä on myrkkyä politiikalle.

Sananvapaus koki terminä inflaation, kun sen takaa uhkailtiin, haukuttiin, kiihotettiin kansanryhmiä kohtaan – ja toisaalta innokkaimmat oikeamieliset halusivat rajoittaa mielipiteenilmaisua, kun liian moni läppä leimattiin rasismiksi tai muunlaiseksi väärämielisyydeksi. Kierre oli valmis ja kuilu syveni: samaan aikaan kuin (yleensä) hyvää tarkoittavat moraalinvartijat näkivät öyhötystä ja vihaa myös siellä, missä oli vain mielipiteitä, esimerkiksi maahanmuuttoa vastustavat kansalaiset menettivät uskonsa valtamediaan. Ja näkivät sananvapauttaan rajoitettavan myös silloin, kun täysin perustellusti haluttiin rajoittaa yleistä ennakkoluuloa ja vihaa tai henkilöön kohdistuvaa nettiraivoa.

Internet pilasi sananvapauden – voiko asialle tehdä jotain? (Suomen Kuvalehti 18.6.2019)

Kun Trump valittiin ja Britanniassa brexit-porukka voitti, syylliseksi löydettiin pahat datayhtiöt. Selitys oli liian helppo. Perinteiset poliittiset puolueet olivat mokanneet sometekemisensä.

“The real reason for the victory march of populism is that the traditional politicians and political parties have been dozing, blissfully ignorant of the social media revolution. They have been trusting of people’s “common sense” and the support of traditional media, while the populists have had no other choice but to get to grips with the internet and social media — and fast.”

No, it’s not Cambridge Analytica. It’s you. (Underhoodin blogi 3.2.2017)

Ylen aamu, Jälkidigi 6.11.

Ylen aamu, Jälkidigi 6.11.