Spåraosaamista maailmalle ja heti!

Allez!

Koin herätyksen Pariisissa. Helsingin joukkoliikenneosaaminen pitää kaupallistaa. Stadin on aika tehdä rahaa.

Pariisissa joukkoliikenneyhtiö on aivan startup-päissään. Suur-Pariisin alueella toimiva valtion omistama liikennelaitos RATP eli Régie Autonome des Transports Parisiens innovoi niin että meiltä suomalaisilla tukka lähtee päästä.

Olemme kaupunkiympäristölautakunnan kanssa tutustumassa Pariisin kaupunkisuunnitteluun ja liikenteeseen ja suomut ovat tippuneet silmiltä. Voisimme tehdä Helsingissä paljon enemmän, rohkeammin ja paremmin.

Voisimme tehdä Helsingissä paljon enemmän, rohkeammin ja paremmin

Yksi hieno esimerkki on jo vuonna 1949 yhtiöitetty RATP, jonka kansainvälisistä kumppanuuksista vastannut pomo Natacha Ferrier puhui meille eilen. Ferrierin esitys oli yhtä innovaatiota ja laatikon ulkopuolista ajattelua. Periaatteessa tylsää perushommaa säätävä firma huolehtii Pariisin alueen metrosta, ratikkaliikenteestä, suurimmasta osasta busseista ja muutamasta junalinjasta. Bisneksen koko on valtava. Yhtiön liikevaihto on lähes kuusi miljaria euroa. Kuulostaako tylsältä? Sitä se ei ole, koska RATP on lähtenyt innovoimaan ja viemään Pariisissa kertynyttä osaamistaan maailmalle. Sama voitaisiin tehdä myös Helsingissä.

RATP.in esitys oli hengästyttävä, innostava ja haastoi meidät kaupunkiympäristöpäättäjät ajattelemaan isommin. Kaupungin tai valtion omistama yhtiö voi tehdä paljon muutakin kuin huolehtia luonnollisesta monopolistaan, josta liikenneverkosto on mainio esimerkki.

RATPin asentajatkin ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi robotteja

Mitä RATP sitten tekee? Vaikka mitä. Se huolehtii tietysti perustehtävästää eli pariisilaisten liikuttamisesta, mutta samalla se tekee ahkerasti yhteistyötä startupien kanssa, jakaa alikäytettyä valokuituverkkoaan ulkopuolisille, tekee logistiikka- ja energiabisnestä ja käynnistelee lentotaksitoimintaa. RATPin asentajatkin ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi robotteja sonnustautuessaan ulkoisiin tukirankoihin eli eksoskeletoneihin, jotka helpottavat työn tekemistä hankalissa asennoissa.

Mutta tärkeintä: RATP on julkinen yhtiö, joka tekee ja kehittää Pariisissa bisnestä isoilla muskeleilla ja myy osaamistaan ulkopuolelle. Ministerit ja pormestarit joka puolelta maailmaa tulevat ihmettelemään firman innovaatioita ja avaavat lompakkonsa. RATP tekee ihan oikeaa bisnestä, vaikka onkin kokonaan valtion omistama. Tämä on järkevää, koska voitot voidaan käyttää pariisilaisten hyväksi ja uusiin keksintöihin.

Mutta mitä tekemistä tällä on Suomen ja Helsingin kanssa?

Meillä Helsingissä aloitti uusi joukkoliikenneyhtiö tämän vuoden helmikuun alussa. Yhtiö on nimetty innovatiivisesti Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:ksi ja se hallinnoi pääkaupungin joukkoliikenneverkostoa eli infraa.

Helsinkiläinen raide- ja ratikkaosaaminen on vakuuttavaa. Stadin raideverkosto tulee kolminkertaistumaan lähimmän kymmenen vuoden aikana, jopa etuajassa suhteessa suunnitelmiin, mikä on mahtava saavutus routaisen maan raiderakentajille. Esimerkiksi tätä osaamista voitaisiin viedä maailmalle, joka kaipaa kipeästi hiilineutraaleita tapoja liikuttaa kansalaisia ja kaupunkilaisia. Ahkerat ja taitavat ratamestarit ovat ratkaisseet lukemattoman määrän ongelmia raideverkkoa laajentaessaan ja nämä kokemukset voi muuttaa rahaksi.

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen joukkoliikenneinfran kaupallistamatta jättäminen olisi sääli

Ja kuten RATPilla, myös Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteellä on käytössään miljardien arvoinen joukkoliikenneinfrastruktuuri, jonka kaupallistamatta jättäminen olisi sääli. Tarvitaan rohkeutta, iloa ja innostusta.

Haastankin nyt kaikki startup-kaverit ja muut avoimesti ajattelevat ihmiset miettimään, mitä kaikkea tämä uusi yhtiö voisi tehdä. Lupaan tehdä kaikkeni, että uuden yhtiön toiminta ei jää pelkäksi firmaleikiksi, jossa julkisesti omistetun yhtiön toiminta jämähtää pelkkään perusinfrasta ja muusta tarpeellisesta mutta vanhasta huolehtimiseen.

Edellinen
Edellinen

Jos olisin Sanna

Seuraava
Seuraava

Miksi pyöräily ei lisäänny?